ORDÖVR

MALZEMELER:

-4 katı pişmiş yumurta

-4 yaprak jelatin

-10 dilim Macar salamı

-3- 4 küçük salatalık turşusu

-2 su bardağı et suyu (yağsız)

-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Ilık et suyunda yıkanmış jelatin eritilir. Tuz ve karabiber atılır.

2- Yumurta, salam, turşu küçük küçük doğranır. Et suyuna katılıp, karıştırılır. (Yumurta sarılarını dağıtmadan ve et suyunu bulandırmadan karıştırınız.)

3- Islak şekilli kalıba boşaltılıp dondurulur (3- 4 saat).

4- Kalıptan çıkarılacağı zaman, kalıp birkaç defa ılık suya batırılıp servis tabağı ters çevrilir.

KISA BİLGİ:


Vücudumuzdaki damarları uç uca eklemek kabil olsaydı 560000 km'yi bulurdu.

KISIR

MALZEMELER:

-2 su bardağı ince bulgur.

-1 kuru soğan

-7- 8 adet yeşil soğan

-3 domates

-1 demet maydanoz-dereotu

-4- 5 sivri biber

-2limon

-Yarım su bardağı zeytinyağ

-2 çay kaşığı kırmızı biber veya 1 kaşık biber salçası

-1 marul

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır.

2- Üzerine 1- 2 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.

3- Soğan, maydanoz, dereotu, domates, biber yıkanıp küçük küçük doğranır.

4- Bulgur kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, tuz kırmızı biber konur, biraz yoğrulur.

5- Hazırlanan sebzeler katılır zeytinyağ ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.

6- Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir.

KISA BİLGİ:

Acımış tereyağını, elma kabukları, 1- 2 çay kaşığı tane karabiber, dört parçaya ayrılmış soğan ve tuz ile orta ateşte eritip süzünüz. Kullanılır hale geldiğini göreceksiniz.

SEPET DOMATES SALATASI

MALZEMELER:

-8 adet orta boy kırmızı ve sert domates

-1- 2 salatalık

-3- 4 sivri biber

-1 soğan

-Yarım demet maydanoz

-Yarım kahve fincanı zeytinyağ

-limon

-8 zeytin

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Domatesler yıkanır. Ters çevrilip, ortada sepetin
sapı olabilecek şekilde ince bir parça bırakılarak iki yarım daire çizilir ve kesilip kaşıkla domatesin içi alınarak, domatesten sepet yapılır.

2- Salatalık, biber, soğan maydanoz yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz katılıp karıştırılır.

3- Hazırlanan domateslerin içine doldurulup üzerlerine birer zeytin konur.

Not: Sepet domatesin içine Rus salatası, patlıcan salatası da doldurabilirsiniz.

KISA BİLGİ:

Vitamin kaybını azaltmak için salataları yemek saatinden hemen önce hazırlamalıdır. Marul yaprakları bıçakla değil el ile koparılmalıdır.

ENGİNAR SALATASI

MALZEMELER:

-6 adet içli iri enginar

-Yarım kaşık un

-2 limon

-3 patates

-1 kahve fincanı zeytinyağ

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Enginarın taç yaprakları sıyırılarak koparılır.

2- Saplar dibinden kesilir.

3- Fazla derinleşmeden soyulur.

4- İçleri kaşıkla çıkarılır.

5- Unlu ve tuzlu su ile haşlanır (kararmaması için).

6- Servis tabağına alınıp zeytinyağ ve limon gezdirilir.

7- Haşlanmış patates soyulup püre yapılır. Zeytinyağ, limon suyu ve tuz karıştırılıp enginarların içine doldurulur.

8- Zevke göre süslenir (zeytin, maydanoz, havuç, bezelye, turşu v.s. ile).

KISA BİLGİ:

Enginar sindirimi kolay bir sebzedir. Ancak şeker hastaları yememelidir.

MAYONEZLİ KEREVİZ SALATASI

MALZEMELER:

-2 adet kereviz

-limon

-5- 6 kaşık mayonez

-Üzeri için; zeytin, kırmızı turp, turşu, maydanoz yaprağı v.s.

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Kerevizler talaş bırakmadan soyulur.

2- İnce rendelenir, tuz limon suyu katılır.

3- Mayonez ilave edilip karıştırılır.

4- Servis tabağına yerleştirilip üzeri isteğe göre süslenir.

Not: Rendelenmiş kerevize mayonezle birlikte 1- 2 kaşık şekersiz krem şanti (çiğ süt kaymağı) katılırsa daha nefis olur.

KISA BİLGİ

Kereviz, kansızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.

RUS SALATASI

MALZEMELER:

-2 yumurta sarısı

-1,5 su bardağı zeytinyağı

-1- 2 limon suyu

-1 kahve kaşığı toz hardal

-2- 3 patates (haşlanmış)

-1- 2 havuç (haşlanmış)

-Yarım bardak iç bezelye (konserve)

-10- 12 küçük salatalık turşusu (kornişon)

-3- 4 dilim macar salamı, tuz

YAPILIŞI:

1- Porselen veya cam bir kaseye yumurta sarıları konur. Zeytinyağ damla damla ilave edilip karıştırılır.

2- Daha sonra zeytinyağ iplik gibi akıtılarak karıştırılmaya devam edilir. Ara sıra limon damlatılır.

3- Zeytinyağ bitince tuz, hardal, limon suyu ilave edilir.

4- Havuç, patates, turşu, salam küçük doğranır (tavla zarı büyüklüğünde).

5- Bunlara bezelye katılır. Tuz atılır.

6- Mayonezden 2- 3 kaşık ayrılır (üzerini süsleme için). Kalanına karışık sebzeler konup karıştırılır.

7- Salata tabağına alınıp, ayrılan mayonez ve sebzelerle süslenir.

Not:Mayonez bozulursa şöyle düzeltilir.

1) Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla
damla zeytinyağ ile arada bozulan mayonez konarak karıştırılır.

2) 1 tatlı kaşığı nişasta, bir fincan su ile pişirilip pelte yapılır. Karıştırarak soğutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyağ azar azar konur karıştırılır.

MAMZANA

MALZEMELER:

-6 patlıcan

-3 domates

-4- 5 sivri biber

-1 demet maydanoz

-750 gr. yoğurt

-3 diş sarımsak

-2 kaşık yağ

-1 çay kaşığı kırmızı biber

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Patlıcanlar ucundan başlanarak ocakta çevire çevire közlenir.

2- Kabuklar soyulup incecik kıyılır.

3- Domates, biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.

4- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.

KISA BİLGİ:

Çaydaki tanen, yiyeceklerdeki denir. birleşiklerinin kullanılmasını engelliyor. Onun için yemekten hemen sonra çay iç memelidir. Aksi halde anemiye kadar giden kansızlık olabilir.

PATLICAN SALATASI

MALZEMELER:

-6 patlıcan

-3- 4 domates

-3- 4 sivri biber

-2 kahve fincanı zeytinyağ

-1- 2limon

-1 avuç maydanoz yaprağı

-2- 3 diş sarımsak-tuz

YAPILIŞI:

1- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

2- Kabukları soyulup incecik kıyılır.

3- Küçük doğranmış sivri biber, tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, limon suyu konup karıştırılır.

4- Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Buz dolabında da sebze ve meyveler vitamin kaybeder. Örneğin; yeşil fasulye buzdolabında 48 saat sonra C vitaminini yarı yarıya
kaybeder, diğer vitaminler de buna yakın kayba uğrar.

YOĞURTLU HAVUÇLU PATATES SALATASI

MALZEMELER:

-6 adet orta büyüklükte patates

-3 adet havuç

-500 gr. yoğurt

-Yarım su bardağı zeytinyağ veya sıvı yağ

-3- 4 diş sarımsak

-Tuz-kırmızı biber (istenirse)

-1 su bardağı maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

1- Patatesler yıkanır, haşlanır, soyulur, rendelenir.

2- Havuçlar kazınır, doğranır, az su ile haşlanır, iyice ezilir.
Patatese katılır.

3- Tuzla dövülmüş sarımsak, yoğurt, sıvı yağ, kırmızı biber ilave edilir, hepsi karıştırılır.

4- Tabağa alınıp yıkanmış maydanoz yaprakları ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Her gün şu besin gruplarından yeteri kadar yiyiniz:

1- Süt ve sütten yapılan yiyecekler

2- Et, yumurta ve baklagiller

3- Sebze ve meyveler

4- Ekmek, hububat, şeker ve yağ

HİBEŞ (Antalya’dan)

MALZEMELER:

-1 su bardağı tahin

-2 limon suyu

-Yarım kahve fincanı zeytinyağ

-2 kahve kaşığı kimyon

-3 diş sarımsak

-1 kahve kaşığı tuz

-1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır.

2- Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)

3- Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir.Turşu zeytin v.s. ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanaması) ve gut
hastalığı için faydalıdır. Yemeklere soğanla birlikte 2- 3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz.

TARAMA

MALZEMELER:

-100 gr. balık yumurtası

-2 dilim bayat ekmek içi

-1 kahve fincanı süt

-1 su bardağı zeytinyağı

-2 çay kaşığı kırmızı biber

-1- 2 limon suyu

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Porselen bir kaseye bayat ekmek içi ufalanır.

2- Kaynar bir fincan süt konur karıştırılır.

3- Balık yumurtasının zarları çıkarılıp sütlü ekmeğe katılır; küçük taneler kayboluncaya kadar karıştırılır.

4- Kaşık kaşık zeytinyağı, limon suyu ilave edilir.

5- Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır.

6- Üzeri isteğe göre süslenir.

KISA BİLGİ:

Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri şişkinse o konserve bozuktur; satın almayınız.

TARATOR

MALZEMELER:

-1 su bardağı ceviz içi

-1 kahve fincanı tahin

-2 diş sarımsak

-2 limon suyu

-Yarım demet maydanoz yaprağı

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur.

2- Limon suyu ilave edilip karıştırılır.

3- Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır.

4- Salata tabağına alınıp turşu zeytin ve limon dilimleri ile süslenir.

Not: 1) Tarator, baston sandviç dilimlerine sürülüp de ikram edilebilir.

2) 100 gr ceviz 654 kalori verir.

KISA BİLGİ:

Süt her yaş ve durum için gerekli bir besindir. Sütün içindeki kalsiyum kemik, diş, kas, sinir ve kan hücrelerinin yapısında,
korunmasında ve çalışmasında önemli rol oynar. Kemiklerin kuvvetli, dişlerin sağlam ve dinamik olması için günde 2 bardak süt ve sütten yapılan yiyeceklerle yeşil sebzeler bolca yemelidir.

HUMUS

MALZEMELER:

-1- 5 bardak nohut

-Yarım bardak tahin

-Yarım bardak zeytinyağı

-3 çay kaşığı kırmızı biber

-4- 5 diş sarımsak

-3 limon

-Tuz

-Üzeri için: zeytin, turşu; maydanoz

YAPILIŞI:

1- Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır.

2- İyice haşlanıp kabukları alınır.

3- Ceviz makinesinden geçirilir veya havanda dövülür.

4- Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur.

5- Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir.

6- Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Nohut, fasulye gibi besinlere, çabuk pişsin diye karbonat koymak
çok zararlıdır. Vitaminleri yok eder.

FAVA

(Kutu iç bakladan)

MALZEMELER:

-2 bardak kuru bakla

-3/4 bardak zeytinyağ (1 bardaktan az)

-2 soğan

-1 çay kaşığı şeker

-limon

-1 avuç maydanoz yaprağı

-8- 10 zeytin

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır.

2- İnce doğranmış soğan, zeytinyağda hafif kavrulur.

3- Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3- 4 bardak su konup pişirilir.

4- Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Çukur bir tabağa alınır.

5- Üzerine zeytinyağ gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Çocuklara her gün 2- 3 bardak süt ve sütten yapılan yiyecekler verilmelidir.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ

MALZEMELER:

-Yarım kg. havuç

-Yarım su bardağı zeytinyağ

-2 soğan

-Yarım kg. yoğurt

-2 diş sarımsak

-1 avuç maydanoz yaprağı

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Havuç kazınıp rendelenir.

2- Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır.

3- Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırmak suretiyle pişirilir.

4- Soğuyunca sarımsaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir.

Not: Havuç yerine kereviz kullanarak yemeğinizi zeytinyağlı kereviz ezmesi yapabilirsiniz.

KISA BİLGİ:

Havuç mide için çok faydalıdır. Mide konuşabilse hep havuç dermiş. Havuç, vücutta A vitaminine dönüşen Karoten yönünden zengindir. Havuç göz ve cilt sağlığı için faydalıdır.

PATATES PÜRESİ

Et yemeklerinin yanına garnitür ve perhiz yemeği olarak

MALZEMELER:

-6- 7 patates

-1 kaşık yağ

-1 bardak süt

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinesinden geçirilir veya rendelenir.

2- Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.

KISA BİLGİ:

1- Patates püresi en kolay sindirilen bir yemektir. Midede kalma
süresi 5- 6 dakikadır.

2- Soyulmadan haşlanan patates, içindeki C vitamininin %94'ünü
muhafaza eder.

3- Patates bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler. Kanın asitliğini giderir. Şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıdadır.

TAZE SEBZE SOTELERİ

(Garnitür ve pehriz yemeği olarak)

MALZEMELER:

-Yarım kg. sebze (Taze fasulye, kabak, iç bezelye, havuç, bürüksel lahanası)

-Yarım çorba kaşığı yağ (Tereyağ tercih edilmeli.)

-Bir tutam şeker

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Sebze yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır.
(Brüksel lahanası doğranmaz.)

2- Az su ile ezilmeden haşlanır.

3- Süzülür. Erimiş yağda birkaç kere çevrilir. Şeker ve tuz atılır.

4- Sebze soteleri et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanıldığı gibi, perhiz yemeği olarak da yapılabilir.

KISA BİLGİ:

1- Vitaminler buharla uçup gitmesin diye yemekler kapalı olarak, bilhassa düdüklü tencerede pişirilmelidir.

2- Sebzeleri az su ile haşlamalı, haşlama suları, çorba v.s. gibi yerlerde değerlendirilmelidir.

3- Sebzeleri pişirirken; ilk kaynamada 2- 3 dakika kapak kapatmayınız. Sebzelerin kararmasına sebep olan uçucu yağ asitleri bu süre içinde buharla çıkar. Yemeğiniz güzel bir sarı renk alır.

ISPANAK PÜRESİ

MALZEMELER:

-1 kg. ıspanak yaprağı

-1 kaşık yağ

-1 kaşık un

-1 bardak süt

-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Ispanak yaprakları yıkanır. Hafif ateşte bir kahve fincanı su ilavesiyle haşlanır.

2- Suyu sıkılıp, ince ince kıyılır.

3- Yağ ile un hafif pembe kavrulur, kıyılmış ıspanak ve süt konarak karıştırılıp pişirilir. Tuz, karabiber atılır.

Not:

1) Ispanak püresi et yemeklerinin yanına ve perhiz yemeği olarak kullanılır.

2) Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ konup değişik lezzette bir yemek yapılmış olur.

3) Ispanağın haşlanma suyunu çorbada değerlendiriniz.

KISA BİLGİ:

Rengi canlı olsun diye haşlarken ıspanağa soda atmak çok zararlıdır.

ISPANAKLI KÖKÜ MÜCVERİ

MALZEMELER:

-1 kg. ıspanak kökü

-2 soğan

-2- 3 kaşık un

-3 yumurta

-Maydanoz ve dereotu

-Tuz, karabiber

-Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

1- Ispanak kökleri iyice yıkanır. Bir kahve fincanı su ile
az haşlanır. Suyu sıkılıp, incecik kıyılır.

2- İnce doğranmış soğan, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta ve un konup karıştırılır.

3- Kızgın yağa kaşık kaşıp dökülüp kızartılır.

4- Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.

Not: İstenirse bu karışıma 3- 4 kaşık kavrulmuş yağsız kıymada konur.

KISA BİLGİ:

Lahana ve ıspanak şeker hastaları için yararlıdır. Ispanak'ta K
vitamini vardır. Bu vitamin kanın pıhtılaşmasına yarar kanamalarda
önemlidir).

KABAK MÜCVERİ

MALZEMELER:

-3 kabak

-5- 6 adet taze soğan (veya 1 kuru soğan)

-2- 3 sivri biber

-Yarım demet maydanoz ve dereotu

-3 yumurta

-3- 4 kaşık un

-Tuz ve karabiber

-Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

1- Kabak kazınıp ince rendelenir. Doğranmış soğan, biber, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta, un konup karıştırılır.

2- Kızgın yağa kaşık kaşık döküp iki tarafı da kızartılır.

3- Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.

Not: Mücveri, kabak yerine rendelenmiş patates ve ince doğranarak az haşlanmış pırasa ile de yapabilirsiniz.

KISA BİLGİ:

Bir su bardağı dolusu maydonoz yaprağındaki Cvitamini 10 portakaldaki C vitamini kadardır.

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLALI ENGİNAR

MALZEMELER:

-Yarım kg. taze iç bakla

-6 adet enginar

-Yarım bardak zeytinyağ

-1- 2 soğan

-1 kahve kaşığı şeker

-limon

-Yarım demet dereotu

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Enginarların taç yaprakları sıyrılarak koparılır.

2- Uç kısımları kesilip fazla derinleşmeden soyulur.

3- İçleri kaşıkla çıkarılıp tuzlu limonlu su içine bırakılır.

4- Saplar dibinden kesilir. Özü çıkana kadar soyulur, küçük doğranır.

5- İnce doğranmış soğan zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Enginarlar bütün, saplar doğranmış olarak konur, 23 bardak su ilavesi ile yarı pişirilir.

6- Kabuğu çıkarılmış iç bakla, tuz, şeker konur. Kapak kapatılıp yavaş yavaş pişirilir.

7- Soğuyunca baklalar enginarların çukur yerlerine doldurulur. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir.

Not: Bakla yerine iç bezelye ve havuç da kullanılabilir.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

MALZEMELER:

-1 kg kereviz

-1 havuç

-1 patates

-Yarım bardak iç bezelye (konserve).

-1- 2 avuç arpacık soğan

-Yarım bardak zeytinyağı

-Yarım demet maydanoz ve dereotu

-1 çay kaşığı şeker

-limon

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Kereviz talaş kalmayacak şekilde soyulur. Ortadan
ikiye ayrılır. Kesilen yüzleri biraz oyularak çukurlaştırılır. Tepsiye, çukur yerleri üste gelecek şekilde konur.

2- Soyulup küçük küçük doğranmış havuç, patates ve arpacık soğan zeytinyağda hafif kavrulur.

3- Bezelye, şeker tuz, maydanoz, dereotu konup karıştırılır.

4- Bu harç kerevizlerin içine doldurulur. Artan kenarlara serpilir.

5- İki bardak su ilave edilip orta ateşte pişirilir.

6- Ateşten almadan 5 dakika evvel limon sıkılır.

KISA BİLGİ:

Kereviz, vitamin ve mineral madde yönünden çok zengin bir sebzedir.

Kereviz için Bir eczaneye bedel denir.

EKŞİLİ PIRASA (Zeytinyağlı)

MALZEMELER:

-1 kg pırasa

-3 soğan

-3 diş sarımsak

-Yarım bardak zeytinyağ

-1 kaşık salça

-Yarım demet maydanoz-dereotu

-1 çay kaşığı toz şeker

-limon

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Pırasa ayıklanıp 5- 6 cm boyunda kesilip, yıkanır.

2- Parçalar boyunca ince ince doğranıp tepsiye konur.

3- Yarım bardak su ile haşlanır (suyu süzülmez).

4- Soğan yarım halkalar halinde, sarımsak küçük küçük doğranır. Zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Salça, şeker, tuz, daha sonra da kıyılmış maydanoz, dereotu konur.

5- Haşlanmış pırasaların üzerine bu harç yayılıp bir bardak su ilavesi ile pişirilir. 6- Ateşten alınmadan limon suyu gezdirilerek
dökülür.

KISA BİLGİ:

Pırasa idrar çoğaltan bir sebzedir. Şalgam idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.

PATLICAN KARNIYARIK

MALZEMELER:

-6 küçük patlıcan

-250 gr. dana kıyma

-2 soğan

-2- 3 domates

-2- 3 sivri biber

-Yarım demet maydanoz

-3- 4 kaşık yağ

-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır.

2- Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya,
bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

3- İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir.

4- Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir.

5- Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

Not: Patlıcanlar enine doğranıp kızartıldıktan sonra üzerine aynı harç konup pişirilirse patlıcan oturma olur.

İMAM BAYILDI

(Patlıcan veya kabak)

MALZEMELER:

-8 küçük patlıcan veya kabak

-4- 5 soğan

-7- 8 diş sarımsak

-1 demet maydanoz

-1- 2 dal nane

-2- 3 domates

-2- 3 sivri biber

-1 su bardağı zeytinyağ

-1- 2 kahve kaşığı şeker

-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

1- Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. (Kabaklar kazınıp baş ve uç kısımlar kesilir.)

2- Zeytinyağda hafif pembe kızartılır. Tepsiye dizilir.

3- Üzerleri boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

4- Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, sivri biber, sarımsak,
zeytinyağda kavrulur. Soyulup doğranmış domates konup karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ve şeker ilave edilir.

5- Kızartılan sebzenin içinde doldurulur.

6- Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

KISA BİLGİ:

Patlıcan, pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir.
Kalbe sükunet verir.

HÜNKAR BEĞENDİ

MALZEMELER:

PATLICAN PÜRESİ İÇİN:

-6 patlıcan

-1 kaşık un

-1 kaşık yağ

-2 kaşık kaşar peyniri rendesi

-1 su bardağı süt

-1 avuç maydanoz

-Tuz, karabiber

KEBAP İÇİN:

-1 kg. kuşbaşı et (koyun veya dana)

-2 soğan

-2- 3 domates

-2 kaşık yağ

-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

1- İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.

2- Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır.

3- Su (2- 3 bardak) ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır.

4- Etin suyu 1- 1,5 kepçe kadar olmalıdır.

5- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

6- Kabukları soyulup incecik kıyılır.

7- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.

8- Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.

PASTIRMALI KURU FASULYE PİŞİRMEK İÇİN

Yukardaki malzemelere et koymadan, soğanlı domatesli kuru fasulye pişirilir. Ateşten alınmadan önce fasulyelerin üzerine 100 gr (10 dilim) pastırma dilimleri dizilir. 10 dakika kadar hafif ateşte bıraktıktan sonra yemek bir kere karıştırılıp sofraya alınır.

ZEYTİNYAĞLI KURU SEBZELER (Fasulye, barbunya)

MALZEMELER:

-2 su bardağı kuru sebze

-2 havuç

-1 kereviz

-2 soğan

-1 baş sarımsak

-Yarım kaşık salça

-Yarım demet maydanoz

-1 çay kaşığı şeker

-2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

l-Barbunya veya beyaz fasulye akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi gün ezilmeden yarı haşlanır.

2- Havuç, kereviz, soğan, sarımsak küçük doğranır.

3- Hepsi zeytinyağ ile sararıncaya kadar kavrulur.

4- Salça konur; birkaç kere karıştırılır.

5- Haşlanıp süzülmüş fasulye, şeker tuz ve su konur (1,5- 2 bardak). Yavaş yavaş pişirilir.

6- Kapak aralanarak soğutulur. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ile süslenir.

Not: Taze barbunya bir taşım haşlanarak süzülür.

ETLİ KURU SEBZELER

(Fasulye, nohut, barbunya, mercimek)

MALZEMELER:

-2 bardak kuru sebze (baklagiller)

-500 gr. kuşbaşı et (koyun, süt danası)

-2 soğan

-2 kaşık yağ

-2- 3 domates veya 1 kaşık salça

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Baklagiller akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır.

2- Ertesi gün yarı pişmiş haşlanır.

3- İnce doğranmış soğan ve et yağ ile kavrulur, soyulmuş ve doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.

4- Su konup pişirilir (2 bardak).

5- Süzülmüş kuru sebze ile üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilip pişirilir.

6- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır.

ZEYTİNYAĞLI TAZE SEBZELER

(Fasulye, kabak, yer elması, pırasa, bakla)

MALZEMELER:

-1 kg. sebze

-Yarım su bardağı zeytinyağ

-2 soğan

-2 domates veya yarım kaşık salça

-1- 2 çay kaşığı şeker

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Sebzeler yıkanır, ayıklanır ve doğranır.

2- İnce doğranmış soğan ile zeytinyağ hafif pembe kavrulur. Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça katılır.

3- Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp 5- 10 dakika kavrulur.

4- Su konup orta ateşte pişirilir (1- 1,5 bardak su). Kapak aralanarak soğutulur (kurumaması ve kararmaması için).

Not:

1)Kabak pişirirken, sarımsak, maydanoz, dereotu koyunuz.

2)Pırasa ve yer elması pişirirken soğanla beraber 1- 2 doğranmış havucu kavurunuz. Sebzeyi ilave edince de yarım kahve fincanı yıkanmış pirinç koyunuz.

3)Bakla pişirirken, 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz (Baklaya salça konmaz).

4)Düdüklü tencerede yemek pişirirken buharlaşma az olacağından daima daha az su konulmalıdır.

ETLİ TAZE SEBZELER

(Fasulye, bezelye, barbunya, türlü)

MALZEMELER:

-1 kg sebze (türlü için 250'şer gr. fasulye, bamya, kabak, patlıcan)

-250 gr. kuşbaşı et (koyun ve süt danası)

-1,5 çorba kaşığı yağ

-2 soğan

-2 domates veya bir kaşık salça

-1- 2 sivri biber

-Tuz

YAPILIŞI:

1- İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.

2- Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.

3- Su (2 -3 bardak) konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir.

4- Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 5- 10 dakika kavrulur.

5- Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Taze sebzeler kendisi su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.)

6- Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır.

Not: Bamya pişirilirken sebzeyi et ile kavurmadan suyunu, limonu ve tuzunu koyarak pişiriniz.

MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

1- Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır.

2- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.

3- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.

4- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.

5- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.

6- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur.

7- Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.

8- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.

Not: İç hazırlarken; her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız.

ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR

(Asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber ve midye)

MALZEMELER:

-2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.)

-1 su bardağı zeytinyağ

-7- 8 adet soğan

-1 çorba kaşığı çam fıstığı

-2 çorba kaşığı kuş üzümü

-Yarım demet maydanoz, dereotu

-2 çay kaşığı kuru nane

-2 çay kaşığı tuz

-limon

-1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker

-Yarım kg. yaprak (750 gr. biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)

YAPILIŞI:

1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.

2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.

3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.

5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.

6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).

7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

ETLİ DOLMALAR

(Biber, kabak, domates, yaprak, lahana)

MALZEMELER:

-400 gr. kıyma

-Yarım su bardağı pirinç

-2- 3 soğan

-Yarım demet maydanoz, dereotu

-1 avuç taze nane veya 2 tutam kuru nane

-2 domates veya 1 çorba kaşığı salça

-2 çorba kaşığı yağ

-Tuz-karabiber

YAPILIŞI:

1- Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. Biberin içi çıkarılır, kabak kazılıp oyulur. Domateslerin üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır (kaynatılmaz).

2- Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ konup yoğrulur.

3- En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur.

4- Tencereye dizilip 1 kaşık yağ, 1 bardak salçalı su
konur. Orta ateşte pişirilir.

(Gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.)

Not:Arzu edilirse üzerine sarımsaklı limon suyu dökülür.

TARHANA

MALZEMELER:

-Yarım kg. yoğurt

-3 olgun domates

-3 salçalık biber

-3 soğan

-7- 8 sivri biber

-Tuz

-Aldığı kadar un

YAPILIŞI:

1- Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır.

2- Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür.

3- Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur.

4- 10- 12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür.

5- Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür.

En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır.

TARHANA PİŞİRİLİRKEN:

a-Dört kişi için 4 çorba kaşığı tarhana ılık su ile ıslatılır.

b-İki çorba kaşığı sıvı yağ ile bir kaşık kıyma kavrulur.

İstenirse kaşığın ucu ile salça konur.

c-5 su bardağı su ile birlikte ıslatılmış tarhana ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Tuz atılır. Ateş kapatılıp tencere kapağı örtülür.

Not: Tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.

İŞKEMBE ÇORBASI

MALZEMELER:

-1 kg. dana işkembesi

-2 kaşık un

-2 çorba kaşığı yağ

-3- 4 diş sarımsak

-2 kahve fincanı sirke

-Yarım kahve kaşığı kırmızı biber

-Tuz

YAPILIŞI:

1- İşkembe yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp, iç içe geçirilip, birkaç saat bırakılır. Sonra bıçakla iyice kazınıp bol su ile yıkanır.

2- 8- 10 bardak su ile düdüklüde iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır.

3- Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu konup 2- 3 taşım kaynatılır.

4- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır.

Not: Haşlama suyunun yağlarını kullanmayınız.

KISA BİLGİ:

Sakatatlar çok besleyici ve ekonomiktir. Ancak dalak, vücutta atılması gereken maddelere dönüşecek al ve akyuvarlarla dolu olduğundan yemeğe elverişli değildir.

YUVARLAMA (Aydın’dan)

MALZEMELER:

-350 gr. yağsız dana kıyma

-1 yumurta

-2 çorba kaşığı un

-Tuz, karabiber

-Yarım su bardağı kızartmak için sıvı yağ

-Yarım su bardağı nohut

-1- 5 su bardağı yoğurt

-Yarım kahve fincanı erimiş tereyağ

-Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

1- Nohut akşamdan ayıklanıp yıkanır ve suda bırakılır. Ertesi gün 8 bardak et suyu veya su ile haşlanır.

2- Kıyma, un, tuz, karabiber ve yumurta iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp ıslak avuç içinde yuvarlanır.

3- Kızdırılmış sıvı yağa bırakılır ve hafif sallanarak kızartılır.

4- Kızarmış köfteler, haşlanmış nohut ve suyuna ilave edilerek 10- 15 dakika yavaş yavaş kaynatılır.

5- Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerlerine çarpılmış 12 kaşık yoğurt konur ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilir.

Not: Yoğurt sarımsaklı olarak da servis yapılabilir.

ERZİNCAN ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-250 gr. kıyma

-1 avuç maydanoz yaprağı

-3 diş sarımsak

-2 soğan

-2- 3 bardak yoğurt

-2 kaşık yağ

-1/4 paket hazır erişte makarna

-1 kaşık salça

-2 kahve kaşığı kuru nane

-1 kahve kaşığı kırmızı biber

-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

1- Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır.

2- İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır.

3- Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir.

4- Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır.

5- Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Not: Çorbaya, erişte yerine haşlanmış 1 su bardağı nohut konarak değişik lezzette bir çorba yapılmış olur.

KISA BİLGİ:

Sarımsak mide ve bağırsak faaliyetlerini artırdığından kabızlık çekenler için yararlıdır.

YAYLA ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-Yarım bardak pirinç

-1,5 çorba kaşığı un

-1 yumurta

-2 bardak yoğurt

-2 çorba kaşığı yağ

-2 kahve kaşığı kuru nane

-1 kahve kaşığı kırmızı biber

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Et suyunda iyice haşlanır.

2- Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, et suyu ile sulandırılır.

3- Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.

4- Kuru nane serpilip, kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür.

KISA BİLGİ:

1- Pirinç, karbonhidrat değeri en yüksek bir hububattır.

2- Tansiyonu yüksek olanlar ekmek yerine her öğün 2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç yemelidir (yağsız ve tuzsuz olarak).

3- Haşlanmış pirinç üreyi düşürür, ishallerde çabuk iyileşme sağlar.

SOĞAN ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-3 çorba kaşığı un

-2 çorba kaşığı yağ

-4- 5 soğan

-1 bardak süt

-1 yumurta sarısı

-1- 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Soğan rendelenir, yağ ile tencerede pembe kavrulur.

2- Un konur, biraz daha karıştırılır.

3- Et suyu ilavesi ile pişirilir.

4- Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.

5- Yumurta sarısı süt ile çarpılır. Kaynayan çorbaya katılıp karıştırılır. Ateşten alınır. Tuz atılır.

6- Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.

KISA BİLGİ:

Soğan idrar çoğaltıcı bir sebzedir. Ayrıca soğanın mühim bir antibiyotik etkisi vardır.

MANTAR ÇORBASI

MALZEMELER:

-1 su bardağı küçük doğranmış KÜLTÜR MANTARI

-6 su bardağı et suyu

-1 adet soğan

-2 çorba kaşığı sıvı yağ

-2 çorba kaşığı un

-1 su bardağı süt

YAPILIŞI:


1- Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır.

2- Yıkanıp küçük doğranmış mantar ve et suyu ilavesiyle pişirilir.

3- Sofraya alınmadan süt ilave edilir.

Not: Mantar, faydalı bir besindir. Ancak tabiatta bulunan mantarların zehirsiz olanını ayırdetmek çok zordur. Bu bakımdan mutlaka KÜLTÜR MANTARI kullanmalıdır.

PATATES ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-1,5 çorba kaşığı yağ

-1,5 çorba kaşığı un

-1- 2 soğan

-3 patates

-1 bardak süt

-1 yumurta sarısı

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur. Un katılır. Biraz daha çevrilir.

2- Rendelenmiş patates et suyu konup iyice pişirilir.

3- Tel süzgeçten geçirilir. Tuz atılır.

4- Yumurta sarısı ve süt karışımı katılıp ateşten alınır.

5- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Not:

1) İstenirse üzerine kuru nane serpilir.

2) Bayat ekmekler küçük küçük doğranıp yağda kızartılıp çorba ile servis yapılabilir.

KISA BİLGİ:

Patateste C vitamini kabuğa en yakın yerdedir. Bu bakımdan ince soyulmalı, ucuz ve kabuk yüzeyinin fazla oluşu dolayısıyla küçük patates satın alınmalıdır.

SEBZE ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-2 soğan

-1 kahve fincanı pirinç

-1,5 çorba kaşığı un

-1,5 çorba kaşığı yağ

-1 patates

-1 havuç

-6- 7 dal kereviz

-6- 7 kök ıspanak

-6- 7 dal maydanoz

-1 bardak süt

-1 yumurta sarısı

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Sebzeler yıkanır; havuç, patates rendelenir; kereviz,
ıspanak, maydanoz doğranır.

2- Rendelenmiş soğanla yağ tencerede pembe olarak kavrulur. Un konur. Biraz daha karıştırılır.

3- Hazırlanmış sebzeler, et suyu ve ayıklanıp yıkanmış pirinç konup iyice pişirilir.

4- Tel süzgeçten kaşıkla bastırılarak geçirilir. Tuz atılır.

5- Yumurta sarısı süt ile çarpılıp kaynayan çorbaya katılır; karıştırılıp hemen ateşten alınır.

Not: Mevsime göre taze fasulye, bezelye, kabak gibi sebzeler de kullanılır.

DÜĞÜN ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-3 çorba kaşığı un

-2 yumurta

-2 limon

-2 parça et (haşlanmış)

-2 kaşık yağ

-1 kahve kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kasede yumurta, limon suyu ve un, et suyundan azar azar alarak, ezilir.

2- Kaynamakta olan et suyuna katılıp karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.

3- Yağ ısıtılır. Küçük doğranmış et ile 1- 2 defa çevrilir. Kırmızı biber katılıp çorbaya dökülür.

KISA BİLGİ:

1- Yemeklerin tuzunu ateşten almadan 5 dakika kadar önce atınız (tuzun yemeğin tadı ile iyi ayarlanması ve pişmeyi geciktirmemesi için).

2- Fazla tuzlu yemek, vücut dokularının su tutmasına yani ödeme sebep olur. Vücutta bilhassa ayaklarda şiş olur.

3- Yemekleri tuzsuz pişirip, yerken tuz serpseniz, vücut bu tuzu daha çabuk dışarı atar.

BORÇ

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-2 kaşık yağ

-2 soğan

-2 patates

-1 küçük kereviz

-2 küçük pancar

-1 küçük havuç

-5- 6 yaprak lahana

-2 kaşık konserve domates salçası

-2 diş sarımsak

-1 çay kaşığı limon tuzu

-1 çay kaşığı şeker

-Tuz

YAPILIŞI:

l-Sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır.

2- Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir.

Un katılır, biraz da un ile kavrulur.

3- Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır.

Domates salçası ve et suyu konup pişirilir. Tuz limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.

KISA BİLGİ:

Ekmek: su, salata çorbadan sonraki yemekle servis yapılır.

BALIK ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak haşlama balık suyu (Haşlanmış balık eti ile
mayonezli balık yapılır)

-2 Soğan, 1 havuç

-5- 6 dal kereviz veya maydanoz

-1 çay kaşığı tane karabiber

-2 diş sarımsak, 2 kaşık yağ

-Yarım su bardağı pirinç

-1- 2 limon suyu

-2 yumurta sarısı

-Defne yaprağı

-Tuz-kırmızı biber

YAPILIŞI:

Balık Suyunun Çıkarılması:

Balık temizlenir, yıkanır. Sıcak su ile ateşe konur, kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan tane karabiber, maydanoz sapları, defne yaprağı konup, iyice kaynatılır. Süzülür. Balık eti mayonezli balık hazırlanmasında, suyu da balık çorbasında kullanılır.

1- Havuç, maydanoz, sarımsak ince ince doğranır. Yağla
pembeleştirilir. 1 kaşık un katılır. Biraz daha kavrulur. Balık suyu, yıkanmış pirinç ilave edilir. İyice pişirilir.

2- Yemek saatinden 10 dakika evvel yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye katılır. Tuz atılır.

KISA BİLGİ:

Sofraya daima gerçek çiçek koyunuz. Çiçeğinizi az kokulu seçip, kısa saplı olarak tanzim ediniz.

ŞAFAK ÇORBASI

MALZEMELER:

-8 bardak et suyu

-2 çorba kaşığı un

-2 kaşık yağ

-4- 5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası

-1 bardak süt

-1 yumurta sarısı

-Tuz

YAPILIŞI:

1- Yağ ile un hafif pembe kavrulur.

2- Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır.

3- Karıştırılarak 1- 2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa
süzgeçten geçirilir.

4- Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek
saatinden 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş
kapatılır.

Not: Et suyu yerine hazır paket et veya tavuk suyu da katılabilir.

KISA BİLGİ:

Sofrayı hazırlarken; kaç kişinin yemek yiyeceğini, yemek listesinde neler olduğunu düşününüz, sofra takımlarının temiz olmasına özen gösteriniz.

ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER:

-8 su bardağı et suyu

-1 su bardağı yeşil mercimek

-1 kahve fincanı arpa şehriye

-2 adet soğan

-2 çorba kaşığı sıvı yağ

-2 çorba kaşığı un

-Yarım su bardağı süt

-1 çay kaşığı kuru nane

YAPILIŞI:

1- Mercimek ayıklanır, yıkanır ve yarım haşlanır. Haşlama suyu dökülür.

2- Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, bir kaç kez karıştırılır.

3- Et suyu, yarı haşlanmış mercimek ilave edilir. Mercimek pişince şehriye konur. 10- 15 dakika yavaş ateşte kaynatılır. Sofraya alınacağı zaman süt katılır. Üzerine kuru nane serpilir.

MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER:

-10 bardak et suyu

-1,5 bardak kırmızı mercimek

-1 adet patates

-2 baş soğan

-1 çorba kaşığı un

-2 çorba kaşığı yağ

-1 yumurta sarısı

-Tuz, kırmızı biber

-1 bardak süt

YAPILIŞI:

1- Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulup rendelenir.

2- Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur.

3- Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp, iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tel süz geçten kaşık yardımı ile geçirilir.

4- Yumurta sarısı ile süt çatalla çarpılır; çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip karıştırılır. Tuz atılır, ateş kapatılır.

5- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Not: Çorbalara terbiye üç şekilde katılır.

1) Yumurta sarısı-süt karışımı

2) Yumurta sarısı-limon suyu karışımı

3) Yumurta sarısı-limon suyu-un karışımı

SOĞANLI ŞEHRİYE ÇORBASI

MALZEMELER:

-2 soğan

-3 çorba kaşığı sıvı yağ

-1 çorba kaşığı un

-4 çorba kaşığı şehriye

-1 su bardağı süt

-Yarım demet maydanoz

-6 su bardağı et suyu veya su

-Tuz-Karabiber

YAPILIŞI: 1- Yağ ile ince doğranmış soğan hafif sararıncaya kadar kavrulur.

2- Un ilave edilir. 1- 2 defa karıştırılır. Et suyu veya su konur, tuz atılır.

3- Kaynayınca şehriye ilave edilir.

4- Şehriyeler pişince doğranmış maydanoz ve daha sonra da süt ilave edilir.

İstenirse karabiber serpilir.

ET SUYU NASIL ÇIKARILIR?

MALZEMELER:

-Dana kemiği

-1 soğan

-Havuç

-Kereviz veya maydanoz sapları

-1 kahve kaşığı tane karabiber

-2 defne yaprağı

YAPILIŞI:

1- Kemikler yıkanıp bol su ile kaynatılır. Üzerinde biriken köpükler alınır.

2- Soyulup dörde bölünmüş soğan, havuç, kereviz defne yaprağı ve maydanoz sapları konur. İyice kaynatılır. Tel süzgeçten süzülür.

3- Soğuyunca üzerinde biriken yağlar alınarak atılır.

KISA BİLGİ:

Et suyu çıkarırken; çok az sirke ilave edilirse et suyu kalsiyum bakımından zengin olur.